hu en
Adakozzon online

Simon Peresz, Izrael elnöke

KezdőlapRólunkIzraeli vezetők üzeneteiSimon Peresz, Izrael állam elnökének köszöntőlevele a Keren Hayesod – UIA 90. évfordulója alkalmából

A Keren Hayesod a 100. évfordulóját ünnepli. Ezen időszak első harmadában a KH tevékenysége az alakulófélben lévő izraeli állam megalapozására, a fennmaradó kétharmadában pedig Izrael fejlesztésére és megerősítésére irányult.

Kétséges, hogy bármely hasonló szervezet, melyet több ország állampolgárai hoztak létre, ennyire kreatív lett volna, és képes lett volna olyan egyedülálló szerepet betölteni az izraeli nemzeti megújulásban,mint a Keren Hayesod. A Keren Hayesodnak központi szerepe volt a nép egybegyűjtésében, és az erőforrások előteremtésében, és a semmiből valami lett. Múlhatatlan érdemeik vannak a föld négy szegletéről érkező bevándorlók beilleszkedésének elősegítésében, illetve települések létesítésében az ország minden táján.

Egyetlen fillér sem lett elvesztegetve. Épp ellenkezőleg! Akár csak a Hanuka gyertyatartóban lévő olajcseppek ragyogó fénye, a Keren Hayesod munkájának eredménye ilyen sugarakként ragyog Izrael térképén a Negevtől Galileáig.

Herzl látomásának hajnalán 600 000 zsidó telepedett le Erec Izraelben, még Izrael államának kikiáltása előtt. Nélkülük nem lett volna lehetséges az állam megalapítása, és ellenségeinek legyőzése. A függetlenség óta az állam népessége a tízszeresére nőtt. A nemzetek történelme során sosem fordult elő ilyen! A Keren Hayesod végig jelen volt, hogy megteremtse a bevándorló ólim tömegek beilleszkedéséhez szükséges infrastruktúrát, hogy új településeket alapítson, vagy, hogy Izrael fejlődéséhez hozzájáruljon.

A modern mezőgazdasági projektek meddő és szikár földeken kezdődtek, melyek ma már a legfejlettebb gazdaságok a világon. A mezőgazdasággal egy időben fejlett ipari létesítmények, és vállalkozások születtek, melyek Izraelt a világ tudományos és technikai élmezőnyébe emelték.

Izraelt már azelőtt támadás érte, mielőtt állammá válhatott volna. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF), a nép hadserege, foggal-körömmel harcolt. Minden csatát megnyertek, megvédték a határokat, és az állampolgárokat az ellenük irányuló terrortámadásoktól. Az ellenségeskedés, és az embargók ellenére a Cionista utazás sosem jutott vakvágányra, és nem is ért véget. Jeruzsálem megújult. Északon megalapítottuk Kirját Shmonát. Délen Eilat fejlesztése kezdődött meg. Két béke-megállapodás született. A fegyverek és tüzérségi lövegek hangja mellett is folyamatosan hallatszott a kalapácsok, és az építkezések zaja. A knesszet pódiumán pedig a házelnök kezében lengett a demokrácia kalapácsa.

Ez a legegyedibb, és legizgalmasabb nemzeti megújulás volt az emberiség történetében, melyben a Keren Hayesod aktív szerepet játszott. Ez a megújulás a történelem peremén kezdődött, de új történelmet teremtett, egy hamvaiból feléledő, és szétszóratott nép egybegyűjtésével. Ez a történet a hitről és vízióról, a szabadságról és az emberi méltóságról, a felépítésről, és a bátorságról szól. Az izraeli nép történelme sem mentes a kudarcoktól, nem szűkölködünk a kihívások terén, vagy a ránk leselkedő veszélyek tekintetében sem. A Keren Hayesod mindezek ellenére mégis megmutatta, hogy az emberek kicsiny lámpásainak fénye egyesítve – még kevés lámpás esetén is –csodálatos erővel ragyog.

Mindazok, akik eddig adományaikkal, vagy munkájukkal támogatták a Keren Hayesod vezetését, fejlődését, és sokrétű, figyelemreméltó tevékenységét most jogos büszkeséggel tekinthetnek vissza az elmúlt 90 évre, és bízhatnak abban is, hogy a jövőbe tekintve ezen nagyszerű vívmányok sorozta garantáltan folytatódni fog. 

Simon Peresz

Rólunk