hu en
Adakozzon online

1970-1980

1970-1980

A Keren Hayesod 1970 és 1980 közötti tevékenysége két fő, nemzeti jelentőséggel bíró feladatra összpontosult.

Az első a hatnapos háború után Izraelbe áramló emigránshullám kezelése volt. Csak 1971 és 1974 között 185 000 bevándorló érkezett Izraelbe, csaknem minden második a Szovjetunió területéről. Az alija erősödése új kihívásokat okozott Izraelben, melyekre a Keren Hayesod igyekezett megoldást nyújtani. Az 1973-as jóm kippúri háború kitörése után a Keren Hayesod sürgősségi adománygyűjtő kampányt rendezett, amely során még az 1967-es rekordösszeget is túlszárnyaló, mintegy 300 millió dollár gyűlt össze.

A második fő feladat a Megújulás Projekt névre keresztelt városrekonstrukciós program volt, melyben a Keren Hayesod központi szerepet töltött be. 1978-tól kezdődően a Keren Hayesod több izraeli város, és település számára szerzett testvér-települést, vagy közösséget a világ minden tájáról. A program során a partnerek közvetlenül tartották egymással a kapcsolatot. Néhány ebben az időben létrejött kapcsolat még ma is fennáll.

A Keren Hayesod jelentős szervezeti változásokon ment át, melyek közül megemlítendő a Nemzetközi Női Tagozat, vagy az Ifjú Vezetők Klubjának megalakulása.

“Minél többet tettek a zsidók a Keren Hayesodért, annál többet tett az is értük. A Keren Hayesod a zsidóknak nemcsak a kihívást, de az eszközt is megadta ahhoz, hogy társ-szerzői lehessenek a 19 évszázados zsidó történelem legnagyszerűbb fejezetének: Izrael államának felépítésének.”
Dr. Israel Goldstein, KH-UIA tiszteletbeli elnök, és volt KH nemzetközi elnök, 1979.