hu en
Adakozzon online

1980-1990

1980-1990

Az 1980-as évtized az első libanoni háborúval kezdődött. Senki sem számított arra, hogy a háború a Szovjet birodalom összeomlásával végződik majd. Az ezt követő 1983 és 1984-es gazdasági válság keményen éreztette hatását Izraelben, így a Keren Hayesod elsősorban a szociális szükségek enyhítését tűzte ki céljául. A KH által támogatott „Mózes Művelet” program keretében 5 000 új bevándorló költözhetett Etiópiából Izraelbe 1984-ben, egy kalandregénybe illő légi szállítás során. A szervezet azonnal hozzákezdett az új bevándorlók egyedi igényeinek kielégítéséhez szükséges források előteremtéséhez.

Izrael még javában az első intifáda (1987-1993) kezelésével volt elfoglalva, amikor a Szovjetunió összeomlása megnyitotta a határokat több, mint egymillió zsidó előtt, akik már évek óta küzdöttek azon jogukért, hogy őseik szülőföldjére emigrálhassanak. Tömeges bevándorlásuk örökre megváltoztatta Izrael, és a Keren Hayesod jövőjének irányát.

“Az egykori Szovjetunióból érkező zsidó tömegek bevándorlása örökre megváltoztatta Izrael, és a Keren Hayesod jövőjének irányát.”