hu en
Adakozzon online

"JÖVŐ FIATALSÁGA” A SDEROTBAN ÉLŐ VESZÉLYEZTETETT HELYZETŰ GYEREKEK ÉS CSALÁDJAINAK SEGÍTÉSE

Kezdőlap"JÖVŐ FIATALSÁGA” A SDEROTBAN ÉLŐ VESZÉLYEZTETETT HELYZETŰ GYEREKEK ÉS CSALÁDJAINAK SEGÍTÉSE

2021, február 25

A Jövő fiatlsága Kampány Keren Hayesod Hungária Február 2021

 

A koronavírus járvány mindenkit, de különösen a rossz körülmények között levő családokban élő, veszélyeztetett gyermekeket sodorta példátlan válságba.

A Keren Hayesod-UIA minden eddiginél jobban elkötelezett az izraeli veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, valamint családjaik támogatása iránt.

Az Ön nagylelkű, adományával támogathatja a Sderot-i Youth Futures (A „Jövőfiatalsága”) mentorprogramot. Egy gyermek és családja számára nyújtandó támogatás kb. 1688 € (kb. 615 000Ft) költséget jelent. Együtt segíthetünk ezeknek a gyerekeknek, hogy az önbizalom, a szociális készségek, a tanulmányi teljesítmény és a siker terén fejlesztve motivációjukat reményt adhassunk nekik, hogy bízzanak a szebb jövőben.

 

IZRAEL TÁRSADALMI MEGOSZTOTTSÁGA A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN

A globális koronavírus-járvány pusztítása Izraelben és az egész világon rádöbbentette az embereket a társadalmi valóságra. A járvány óriási hatását Izraelben a legveszélyeztetettebb népesség érzi meg leginkább, különösen a veszélyeztetett gyermekek. A legjobb időkben is rendkívül rossz a veszélyeztetett korosztály helyzete Izraelben. Annak ellenére, hogy kívülről sokan másképp gondolják, valójában az OECD legfrissebb jelentése szerint Izrael szegénységi rátája az összes tagállam közül a legmagasabb. Azon öt ország közé tartozik, ahol a legnagyobb a különbség a gazdagok és a szegények között. A kemény valóság az, hogy Izraelben becslések szerint 1 200 000 gyermek él a szegénységi küszöb alatt: minden háromból egy!IZRAEL KORONAVÍRUS JÁRVÁNY ALATTI HELYZETE

 

A kutatások egyértelműen bizonyítják a szegénység, a rossz egészségi és mentális állapot, valamint a veszélyeztetett társadalmi helyzetbe kerülés közötti kockázati kapcsolatot. Minél nagyobb a kockázat, annál kevésbé valószínű, hogy egy gyermek megkapja a szükséges támogatást. A lehető legkorábbi megfelelő beavatkozás nélkül a veszélyeztetett gyermekek képtelenek lesznek arra, hogy elérjék a mások részére rendelkezésre álló lehetőségeket. A hátrányos helyzetük egész életükre kihathat.

 

A Keren Hayesod több, mint tizenhárom éve segíti a Szochnut Youth Future (a” Jövő fiatalsága”) programját, melynek célja a társadalmi szakadékok felszámolása. Azért hozták létre, hogy különösen a periférián élő, veszélyeztetett gyermekek (6–13 éves korosztály) és családtagjaik számára átfogó, személyre szabott beavatkozással segítsék a társadalmi beilleszkedést és a sikeres előrejutást.

 

Az izraeli kormány támogatásával a program évente több mint 4000 résztvevővel működik országszerte, 37 közösségben, köztük Sderot-ban is.

 

A program középpontjában 300, szakmailag képzett mentor áll, akik egyéni támogatást nyújtanak a gyermekeknek és családjuknak.

 

Az izraeli veszélyeztetett fiatalok gazdasági helyzetét különösen súlyosbította a koronavírus válság. Az élelmiszer-segélyszervezetek a terheléstől csaknem összeomlottak és Izrael munkanélküliségi rátája minden idők legmagasabb szintjét érte el. Az előrejelzések szerint hosszú évekbe telik majd a kilábalás.FIATALOK JÖVŐJE” SDEROT-BAN

 

A „Fiatalok jövője” program 2007 óta működik Sderotban.

 

Az Izrael déli régiójában, a gázai határtól csupán néhány kilométerre található Sderot városának lakossága 26 500 fő. Sderot közelsége a Gázai Övezethez és a rakéták folyamatos fenyegetéseinek következtében a gyermekek állandó érzelmi és fizikai traumáktól szenvednek, így különösen kiszolgáltatottá válnak. A városban az országos átlaghoz képest alacsonyabb a középiskolai érettségivel rendelkezők száma és katonai szolgálatot is kevesebben teljesítenek. Így az olyan programok iránti igény, mint a „Fiatalok jövője” különösen nagy Sderot-ban. A cél, hogy a gyermekek és a fiatalok pozitív útmutatást és támogatást kapjanak annak érdekében, hogy boldogulhassanak és kiaknázhassák mind tanulási, mind társadalmi lehetőségeiket.

 

A program vezérelvei a következők:

 

  • Az önbizalom növelése, amely alapvető, hogy kitörhessenek a jelenlegi kockázatos helyzetből.

 

  • A tanulmányi teljesítmény javítása - az alaptantárgyakban (matematika, héber, angol és természettudomány), valamint a tanulási szokások megváltoztatása, a pontosság és a házi feladatok elkészítése.

 

  • A társadalmi magatartás javítása - a kockázatokat jelentő magatartás (erőszak, dohányzás, drogfogyasztás, alkoholfogyasztás) csökkentése, valamint a gyermekek önmagukkal és másokkal szembeni pozitív érzéseinek megerősítése.

 

  • Szülőkkel való együttműködés: a szülők ösztönzése arra, hogy központi szerepet töltsenek be gyermekeik életében. A szülők felkészítése tanácsadással, workshopok és személyes találkozók révén.

 

Jelenleg a „Fiatalok Jövője” program közvetlenül 96 olyan gyereket és fiatalt érint Sderotban, akik a város hat általános iskolájából háromba járnak. Az összes kedvezményezett pedig (gyermekek és szüleik) 288 fő. Hat rendkívül elkötelezett mentor és egy helyi igazgató együtt dolgozik azon, hogy segítsék a gyermekeket és a családokat a mások számára könnyen elérhető személyes, társadalmi és műveltségi szint elérésében. A koronavírus miatt szükségessé vált védelmi intézkedések alapján számos „Jövő ifjúsága” tevékenység Sderot-ban és országosan is, kis csoportos foglalkozások keretében történik az izraeli Egészségügyi Minisztérium irányelveinek megfelelően. Szerencsére a mentoroknak az izraeli szabályozás megengedi, hogy otthonukban látogassanak meg gyerekeket és folytassák fontos munkájukat. Telefonon keresztül is kapcsolatot tartanak a résztvevőkkel annak érdekében, hogy a gyerekek ebben a példátlan időben, továbbra is megkapják a szükséges útmutatást és támogatást.

 

A sderoti helyzet:

 

  • Sderot lakosságának 30% -a 18 évnél fiatalabb.

 

  • A város lakóinak 25% -a új bevándorló, akik közül sokaknak nehézségei vannak a beilleszkedésben

 

  • A „Jövő ifjúsága” programban részt vevő családok 28%-a különböző egyéb jótékonysági programokban is érintett.

 

  • A „Jövő ifjúsága” programban érintett családok 37% -ában van négy vagy több gyermek.SZEMÉLYES TÖRTÉNET

 

Büszkék vagyunk arra, hogy megoszthatjuk egy, a sderoti „Jövő ifjúsága” programban résztvevő fiatal személyes történetét.

 

Adele (a név a személyiségi jogok védelme miatt kitalált), akinek beilleszkedési és érzelmi nehézségei voltak, három évvel ezelőtt csatlakozott a „Jövő ifjúsága” programhoz. A sderoti „Jövő ifjúsága” programban való részvétel drámai javulást hozott önbizalmában és képessé vált arra, hogy szoros baráti társaságot alakítson ki.

 

Tavaly tavasszal, röviddel a koronavírus-

 

járvány kitörése és az első országos lezáráskor lett volna Adele Bat Mitzvah ünneplése. Egész évben erre az alkalomra készült. Idővel egyre világosabbá vált, hogy Adele nem úgy ünnepelhet úgy, ahogy tervezte. Adele mentora azonban tisztában volt azzal, hogy ez mennyire fontos a kislány számára, aki egy „nehéz” gyerek, sok beilleszkedési és érzelmi problémával. Hajlamos rá, hogy magányosnak érezze magát, és ez az érzés csak fokozódott a koronavírus miatti lezárások során.

 

Adele mentora úgy döntött, hogy változtat a kislány érzelmi állapotán. Megkérte Adele osztálytársait, barátait és családját, hogy készítsenek születésnapi üzeneteket és a Zoomon keresztül tartottak egy különleges Bat Mitzvah partit, még tortát is szállítottak Adele otthonába. Adele rendkívül meghatódott, szeme fénylett és hatalmas mosoly ült az arcára. Annak tudata, hogy születésnapját nem felejtették el, Adele számára megváltoztatta a világot.