hu en
Adakozzon online

Tevékenységünk

KezdőlapKüldetésünkTevékenységünk

A Keren Hayesod Hungaria Alapítvány 2023 évi tevékenységi beszámolója

Az idei évben is folytattuk munkánkat, hogy minél több pénzzel tudjuk támogatni az izraeli szociális és oktatási projekteket, az adománygyűjtés különösen fontossá váltak 2023. október 7.-i terrortámadás után.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a MAZSÖK segítségével ki tudtuk adni Róbert Péter által írt Szenes Hanna élete és küldetése című könyvet. A könyvbemutató a Judafest alkalmával került sor a szerző dedikálásával egybekötve a Rumbach Sebestyén Zsinagógában.
A Judafest fesztiválon a Keren Hayesod Alapítvány szervezésében az „Izrael Arcai” fotókiállítás is megtekinthető volt.

Több adománygyűjtő kampányt is indítottunk a 2023-as év folyamán

Év elején GZI Art Galéria megnyitóval egybekötött adománygyűjtési eseményt tartottunk.
Októbertől gyakorlatilag folyamatosan szerveztük az adomány gyűjtő és a terroráldozataira emlékező eseményeket közösen a magyarországi zsidó civil és vallási szervezetekkel.
Elsők között volt a „Közös ima és kiállás Izraelért” és a „Szolidaritás a terrortámadás áldozataival és a fogvatartottakkal”.
Romvári Anna által tartott tangó workshop szervezésében is segítettünk és a befolyt adományokkal a terroráldozatait támogattuk.
Nincsenek szavak” – Közös kiállás a Hamasz által fogvatartottak szabadon bocsátásáért nevű közös szolidaritási eseményt szerveztünk közösen a magyarországi zsidó civil szervezetekkel.
Az eseményen 226 darab piros lufit kötöttünk cipőkre a Vörösmarty téren, mellyel a 226 elrabolt izraeli áldozatot jelképeztük, és a szabadon bocsájtásukat követeltük.
Részt vettünk az izraeli elrabolt gyerekek képeinek vetítésének megszervezésében a budapesti vonat és busz pályaudvarokon is.
November elején Nyíregyházán az evangélikus templomban tartottunk egy nagyszabású jótékonysági koncertet közösen a helyi Önkormányzattal, illetve a keresztény egyházak és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség közreműködésével.
A koncerten olyan nagynevű művészek vettek részt, mint Malek Andrea, Oláh Gergő, Teszter Nelli, Nógrádi Gergely és Jáger András.
Novemberben még szerveztünk egy online előadást is Dr. Castel C. Róberttel az aktuális izraeli helyzetről, amelyen több mint 100-an vettek részt.
A 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál első napján a Kidma-val és a ZsiFiv-el közösen szerveztünk egy figyelemfelhívó kampányt, mely során az üres moziterem székeire kitettük az elrabolt izraeli túszok képeit.
Decemberben az idei év legnagyobb adománygyűjtési eseményünket tartottuk meg, „LeYeladim” névvel.
A Rumbach Zsinagógában koncerttel egybekötött aukciót rendeztünk, kimondottan az árván maradt izraeli gyerekek részére, a támogatóink által felajánlott alkotásokból.Az eseményen beszédet mondott Moran Birman, Izrael Állam nagykövet-helyettese is.
A LeYeladim aukció továbbra is folyik online, és 2024-ben ismét szeretnénk egy offline aukciót tartani.
Tervben volt egy több részes előadássorozat is, amit a 2024 évre halasztottunk el az októberi események miatt.

Munkánk eredményeként sikerült kb. háromszor akkora összeget gyűjtenünk és eljuttatnunk a terror áldozatainak megsegítésére, mint az elmúlt években.

Keren Hayesod általános tevékenysége

A Keren Hayesod – UIA alapítvány a globális zsidó közösséggel szoros együttműködésben Izrael állam nemzeti prioritásainak előmozdításán, és az izraeli társadalom megsegítésén fáradozik. Különös figyelmet fordítunk a gyenge közösségek felkarolására, a hátrányos helyzetű, vagy mellőzött fiatalok támogatására, az alija népszerűsítésére, mentőakciók végrehajtására, és a diaszpóra fiatal tagjainak Izraelhez és a zsidó életmódhoz történő kapcsolódásának előmozdítására.

Gyenge közösségek és határvárosok felkarolása
Az alija népszerűsítése, és az alijázók beilleszkedésének támogatása

A Keren Hayesod – UIA, partnerével, a Zsidó Ügynökséggel (Szochnut) közösen széleskörű programokkal rendelkezik, melyek már bizonyítottan alkalmasak a szegénységből való kitöréshez szükséges feltételek megteremtésére és arra, hogy a támogatott személyek a maximális egyéni teljesítményt nyújthassanak és az izraeli társadalom hasznos és termékeny tagjaivá válhassanak. Az általunk támogatott személyek nagy többsége új bevándorló vagy válságban lévő országokból érkezett bevándorlók gyermeke. Sokan közülük idős korban érkeznek Izrael földjére, nem rendelkeznek a megélhetéshez szükséges anyagi háttérrel, sokan közülük holokauszt túlélők.

A diaszpórában élő zsidó ifjúság elérése

Az új zsidó vezetők felnevelésének és népként való fennmaradásunk kulcsa az ifjú nemzedék elérése és összekapcsolása Izraellel, és lakosságával. A Keren Hayesod – UIA támogatói több százezer ifjú, diaszpórában élő zsidó számára segítenek átélni, átérezni és megérteni Izrael és a zsidóság örömeit és gondolatait a Hosszú-távú Izrael programok és informális előadások segítségével.

Izrael állam miniszterelnökségével közösen végrehajtott nemzeti prioritású programok

Izrael miniszterelnöke nemrég felkérte a Keren Hayesod alapítványt és támogatóit, hogy közösen segítsenek megoldást találni az Izraelt, és a zsidóságot fenyegető főbb stratégiai kihívásokra. Ezen megoldásra váró területek többségében a KH már eddig is aktívan jelen volt, azonban a programban új fejlesztési területek és irányok is szerepelnek, melyek kritikus fontosságúak Izrael állama, és a zsidóság számára.

Új irányok:

Az egyik új fejlesztési terület az izraeli kulturális örökség részét képező területek felújítása, mely célja, hogy rávilágítson a zsidó nép és Izrael között fennálló mély történelmi és kulturális kapcsolatra. Ez a program az Izrael legitimitását megkérdőjelező mozgalommal szemben is hatékony eszköznek bizonyul. Egy másik, szintén kritikus fontosságú új program a hatékony alternatív energia-fejlesztési projektek támogatása, melyek hosszú-távon gazdasági és technológiai előnyt biztosítanak Izrael számára, és elősegítik Izrael kőolaj-importtól, és az Izrael elpusztítására törekvő kőolajtermelő országoktól való függetlenedését.

A Keren Hayesod – UIA alapítvány programjait és projektjeit folyamatosan a modern Izrael, és a zsidóság változó szükségleteinek és problémáinak megoldásához igazítja. Programjainkat úgy alkotjuk meg, hogy olyan szociális, kulturális, és oktatási keretet biztosítsanak, mely elősegíti a növekedést, és új távlatokat nyit Izrael, és a zsidó nép számára.

A KH által támogatott Nemzeti Prioritású Projektekről ide kattintva tudhat meg többet.

Küldetésünk