hu en
Adakozzon online

Bemutatkozás

KezdőlapRólunkBemutatkozás

Keren Hayesod – UIA (Keren Hajeszod – Összefogás Izraelért Pénzalap)

A Keren Hayesod – United Israel Appeal (Keren Hajeszod – Összefogás Izraelért Pénzalap, a továbbiakban: Keren Hayesod UIA, vagy KH) alapítvány immár 1920 óta tölt be vezető szerepet Izrael államának építésében, illetve növekedésének támogatásában. A Cionista mozgalom pénzügyi támogatására létrehozott alapítvány története elválaszthatatlanul összefonódik Izrael államának történelmével.

Az alapítás utáni korai években, a világszerte gyűjtött adományok segítségével, a KH alapítvány Európából menekülő zsidók tízezreit vitte Erec Jiszraélbe, segítette a beilleszkedésüket és több, mint 900 izraeli város illetve vidéki település megalapítását segítette elő. A KH az újonnan érkezettek letelepedését lakóházak és munkalehetőségek biztosításával is támogatta, továbbá – egyéb nagyvállalatokkal karöltve – közreműködött a frissen alakult izraeli állam gazdasági, oktatási és kulturális rendszerének kiépítésében is.

Az állam megalakulása után a Keren Hayesod – UIA alapítvány a „hivatalos” állami intézmények egyike lett. Az 1956-ban elfogadott „Keren Hayesod Törvény” rögzítette a szervezet jogállását, mint az izraeli állam hivatalos segélyalapja, mely – az Amerikai Egyesült Államok kivételével – szinte a világ minden országában képviselteti magát.

Ma a Keren Hayesod nonprofit szervezet a globális zsidó közösség támogatásával, és az Izraeli Miniszterelnöki Hivatallal,  és a Zsidó Ügynökséggel (Szochnut) szorosan együttműködve továbbra is aktív szerepet tölt be Izrael állam, és a zsidó világ-közösség nemzeti prioritásainak elérésében.

A Keren Hayesod dinamikus növekedése és terjeszkedése révén ma már egy globális, Izraelt támogató partnerhálózat központjává vált. Világszerte több, mint 45 országban van jelen, évente közel 60 projekttel, illetve kampánnyal. Ezen kampányok többségében a KH Női tagozata és az Ifjú vezetők klubja nagyon aktív szerepet vállal. Az évenként szervezett pénzgyűjtő kampányokon kívül, az adományozóknak a hosszú távú tervek megvalósulásának támogatására is lehetőségük van Hagyatéki adományok és Örök adományok formájában.

A megalapítása óta eltelt több mint 90 év alatt a kezdeti álomkép a Keren Hayesod közreműködésével virágzó valósággá vált. A kiváló alapító tagok munkája révén a Keren Hayesod ma egy olyan egyedülálló hálózattá vált, amely öt kontinens zsidó közösségeit kapcsolja egybe, és hídként funkcionál közöttük és őseik szülőföldje között.

Facebook oldalunk: (5) Facebook

Youtube csatorna: (7) Hungary Kerenh - YouTube

Rólunk