hu en
Adakozzon online

Szenes Hanna megemlékezés a Jurányi színházban

KezdőlapRólunkMédiamegjelenés - rólunk írták, mondtákSzenes Hanna megemlékezés a Jurányi színházban

2023, október 16

Istenem, ne legyen vége
Tengernek, fövénynek,
Víz morajának,
Égragyogásnak:
Emberi imának.
(Szenes Hanna: Keszária fele) Keszária, 1942. november 24.
 
A Hanna - szabadesés több szólamban c. előadás - a 2023. október 7. terrortámadást elszenvedett, rengeteg ártatlan áldozatot és azóta háborúban álló Izrael eseményeinek tükrében - különös mélységgel és jelentéssel került a nézők elé.
SZENES HANNA története önmagában is megrázó és tanulságokkal teli. Most - az ember elleni legszörnyűbb háborús bűnök, a gyűlölet szülte öldöklés, meggyalázás láttán, ahol nem számít nem, kor, vallás vagy nemzetiség - még erősebb üzenettel bír az előadás.
Szenes Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását.
Szenest a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek.
Az előadás október végén vendégszerepelt volna a tel-avivi Habima és a jeruzsálemi Khan Színházakban. A háború - egyelőre - elsöpörte az izraeli bemutatót.
Előadás előtt 19h-tól a Keren Hayesod Alapítvány jóvoltából megtekinthető volt a Szenes Hanna életéről szóló kiállítás. Az előadást követően beszélgetésre invitáltuk a nézőket Szenes Hannáról, a jelenlegi izraeli háborús helyzetről és gyertyagyújtással megemlékezünk az áldozatokról.
A beszélgetésben közreműködik: dr. Dolinay Eszter, a Keren Hayesod Alapítvány kurátora és Bíró Eszter, az előadás főszereplője.
 
A Hanna - szabadesés több szólamban című előadás

Helyszín:         Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Kamaraterem Budapest II. kerület, Jurányi utca 1.
Időpont:         2023. október 19. 19.00 óra

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

Rólunk