hu en
Adakozzon online

Dr. Avi Jitzak – Izrael első etióp származású orvosa

KezdőlapKüldetésünkSikertörténetekDr. Avi Jitzak – Izrael első etióp származású orvosa

Az Izraeli Hadsereg (IDF) által a 2010 januári pusztító földrengés után Haitibe küldött mentőcsapat egyik tagja Dr. Avi Jitzak, Izrael első etióp származású orvosa volt.

Dr. Jitzak 1991-ben alijázott Izraelbe a Shlomo Művelet keretében, majd letelepedési központokban élt, először Kafar Sabában, majd Jeruzsálemben. Egy bevándorlók számára fenntartott ösztöndíj segítségével a Ben Gurion Egyetem orvosi szakán végzett 1999-ben. Jelenleg Beer-Shevában a Soroka kórházban szolgál sebészként, illetve az izraeli hadseregben orvosként. Bevándorlását, letelepedését, és egyetemi tanulmányait a Keren Hayesod alapítvány adományozói tették lehetővé.

„Itt most nagyon rossz a helyzet” – mondta Avi egy műholdas telefonbeszélgetés során az IDF Haitiben felállított vezetési pontján. „Több tucat sérült vár ellátásra odakinn. Hihetetlen, hogy egy ilyen kis ország, mint Izrael képes volt kevesebb, mint 20 óra leforgása alatt a legfejlettebb tábori kórházat felállítani Haitin. Nagyon hálásak a helyiek Izrael erőfeszítéseiért… én pedig büszke vagyok, hogy mindennek részese lehetek.”

„A Keren Hayesod támogatóinak tudniuk kell, hogy Izrael állama a hatalmát jóra használja, és kész segíteni a világnak. Azok, akik a tanulmányaim során anyagilag támogattak, jelképesen ők is itt vannak és segítenek rajtam keresztül a katasztrófa áldozatain és ilyen módon is megbecsülést szerezzenek Izraelnek."

  • A KH a bevándorlás, letelepedés, és beilleszkedés valamennyi fázisában kész segíteni és támogatni az alijázókat. További információ (angolul).

Küldetésünk