hu en
Adakozzon online

Gershon: Egy sikeres beilleszkedés modellje

KezdőlapKüldetésünkSikertörténetekGershon: Egy sikeres beilleszkedés modellje

Gershon Barihun 10 éves koráig sem írni, sem olvasni nem tudott. Etiópia Gondar tartományában, egy Daguma nevű eldugott kis faluban élt, és az apjával együtt dolgozott a ház körül, és a földeken. Családja azért telepedett le ebben az elszigetelt régióban, mert itt könnyebb volt a zsidó életmódot és hagyományokat megőrizni.

A legtöbb etióp zsidó családhoz hasonlóan a Barihun család is vágyott arra, hogy ősei szülőhazájába visszatérhessen.
A szüleim között már több éve beszédtéma volt az alija. A nagyszüleim 1984-ben, a Mózes Művelet keretében érkeztek Izraelbe, végül 1991-ben mi is csatlakozhattunk hozzájuk – mondta.
Gershon, szüleivel és 6 testvérével elhagyta Dagumát, és Addisz-Abebába költözött, a bevándorlási folyamat felgyorsítása érdekében. Rövid várakozási idő után a Szochnut segítségével a Barihun család Izraelbe utazhatott.
„Személyesen is átéltük azt, amiről a Biblia Mózes második könyvében ír: 'sasszárnyakon vittelek titeket és elhoztalak titeket hozzám' (2Mózes 19,4)” – mondta Gershon lelkesen.

A család először a Szochnut Askelonban található Letelepedési Központjában élt. Nagyon nehéz volt új életet kezdeniük, különösen Gershon szüleinek, akiknek a nyelvi és kulturális akadályokkal is meg kellett küzdeniük.
„Óriási segítséget kaptunk a személyzettől, és a katona-tanároktól a letelepedési központban. Ez tényleg nagyon sokat jelentett nekünk."

A 6. évfolyam elvégzése után Gershon a Szochnut Ben Jakir ifjúsági falujába került. Egy egyedi oktató-nevelő program teljesítése után, Gershon behozta kortársaihoz képest fennálló lemaradását, és felvételt nyert a kiváló Jesivat Kafar HaRoeh középiskolába. Gershonon kívül, az iskolába járó 180 diákból mindössze 4 tanuló volt etióp származású. Gershon a Jerusalem College of Technology főiskolán tanult tovább, mely intézmény tanrendje ötvözi a műszaki oktatást a tóra oktatásával.

Gershon a főiskolával egy időben beiratkozott a Héber Egyetemen folyó Etióp Tanárok Tréningprogramjára is, mely során a fiatalok etióp örökségükkel ismerkedhetnek meg mélyebben. Ez a program már több olyan etióp fiatalt is kinevelt, akik pozitív, követendő mintaként állnak kortársaik előtt.

„Szeretném viszonozni azt az odaszánt segítőkészséget és támogatást, amit a katonáktól kaptam" – mondta Gershon, aki jelenleg a hadseregben szeretne tanárként szolgálni, és a tikkún olám („a világ megjavítása”) megvalósításáról álmodozik, egy jobb társadalom megteremtése érdekében.

  • A letelepedési (vagy befogadó) központok Izrael egész területén megtalálható bútorozott, ideiglenes szálláshelyek, ahol az új bevándorlók egyedi igényeikhez szabott segítséget kapnak a beilleszkedéshez, egy támogató intézményrendszer keretein belül. További információ (angolul).

Küldetésünk