hu en
Adakozzon online

Net@ – Egy új életmód

„Hány 17 éves mondhatja el magáról, hogy a Cisco vállalat által tanúsított, nemzetközileg elismert végzettsége van? A tanúsítvány miatt a sereg elit egységei kerestek fel, és hívtak be interjúra. Az elsajátított tanulási módszerek azonban, még a szakmai tanúsítványnál is többet érnek. A fantasztikus tanáraim hittek bennem, és engem is megtanítottak hinni önmagamban. Ma már tudom, hogy bármit elérhetek, ha igazán akarom.”

A Ramla városában felnőtt Galit Tesi a városi, például a Tel Avivban élő fiatalokhoz képest hátránnyal indult az életben. „Amikor a Net@ képviselői az iskolánkba látogattak úgy éreztem, hogy általuk megnyílhat számomra az út egy jobb jövő felé” – mondta az ifjú lány. „Négy évvel később, határozottan állíthatom, hogy az életem, most teljesen másként alakult volna, ha nincs ez a program.

Hány 17 éves mondhatja el magáról, hogy a Cisco vállalat által tanúsított, nemzetközileg elismert végzettsége van? Tanúsítványa miatt a sereg elit egységei keresték fel Galitot, és hívták be interjúra. „Az elsajátított tanulási módszerek azonban, minden szakmai tanúsítványnál többet érnek” – mondta. „A fantasztikus tanáraim hittek bennem, és engem is megtanítottak hinni önmagamban. Ma már tudom, hogy bármit elérhetek, ha igazán akarom.

A Net@ programban a legfontosabb az – mondta Galit – hogy az ember megtanul csapatban dolgozni, figyelni, türelmesnek lenni (ez a Ramla heterogén közegében különösen fontos), önállóan gondolkodni, építeni a társadalmat, és segíteni másokon. „Ha megtanulsz kilépni önmagad kis világából, szétnézel, és rájössz, hogy egy egész világ vár rád, hogy felfedezd. A Net@ program során megtanulhatod hogyan szélesítsd látókörödet, és hogyan válhatsz jobb emberré.

Amikor megtudtam, hogy lehetőségem van a katonai szolgálat felét a Net@-nél végzett egy év társadalmi szolgálattal kiváltani, azonnal beleegyeztem. Azok után, amit a program során kaptam, úgy éreztem, hogy a megszerzett tudásommal, és képességeimmel a társadalom javát kell szolgálnom. A program tanárai (tanácsadói) nagyon nagy hatással voltak rám, és fontosakká váltak számomra. Szeretném, ha én lehetnék ilyen jó hatással más fiatalokra.

Olyan szerencsésnek érzem magam, hogy az a kiváltság ért, hogy mindezek részese lehetek!” – összegezte mondandóját Galit. „A Net@ igazából nem is egy tanulmányi program. Sokkal inkább egy életmód!

  • A Keren Hayesod által indított Net@ projekt az iskolai tanórák utáni számítástechnikai képzést nyújt rászoruló, Izrael földrajzi, szociális vagy gazdasági értelemben vett perifériájára került középiskolás diákok számára. A program elvégzése után a diákok a Cisco Systems nemzetközileg elismert tanúsítványát szerezhetik meg, mellyel számítástechnikai (hálózat és rendszer) technikusként helyezkedhetnek el. További információ (angolul).

Küldetésünk