hu en
Adakozzon online

1940-1950

1940-1950

A második világháború alatt, illetve közvetlenül a háború után a Keren Hayesod különböző sürgősségi alapokat hozott létre, illetve adománygyűjtő akciókat szervezett, melyeket néha más szervezetekkel közösen hajtott végre. A kezdetben a szövetséges hatalmak háborús célkitűzéseinek támogatására létrehozott pénzalapot, a koncentrációs táborok felszabadítása után arra használták fel, hogy a Brit bevándorlási korlátozásokat kijátszva zsidók tömegeit csempésszék be Izrael földjére. A Keren Hayesod legtöbb vezetője életét vesztette a holokauszt során. A szervezetnek, dacolva a balsors éveivel és a hatalmas szükségekkel, gyorsan újjá kellett épülnie.

A Keren Hayesod Cionista megújulásban játszott vezető szerepe hamar a terrorizmus célpontjává tette. 1948 márciusában egy Szochnut udvarán parkoló autó alatt bomba robbant. A támadásban 12 ember vesztette életét, köztük Leib Jaffe a Keren Hayesod akkori igazgatója.

“Azt hiszem, a zsidó nemzeti akarat, és önrendelkezési képesség egyik legfontosabb, vagy talán a legfontosabb kifejeződése az volt, hogy sikerült létrehoznunk országunk felépítésének támogatására egy zsidó nemzeti pénzalapot, a Keren Hayesodot. ”
Móse Shertok (Sharett), a Szochnut politikai osztályának vezetője, Izrael állam első külügyminisztere, 1943.