hu en
Adakozzon online

1990-2000

1990-2000

Ez a drámai évtized két világtörténelmi jelentőségű eseménnyel, a Szovjetunió végső összeomlásával, és az öbölháborúval (Irak) kezdődött. A kommunizmus és a Szovjetunió 1989-es bukása lehetővé tette az ott élő zsidók Izraelbe történő kivándorlását. Mindezen felül, 1991-ben a „Salamon Művelet” keretében több, mint 14 000 etióp zsidó bevándorló érkezett Izraelbe légihíddal. Az új bevándorlók tömege rávilágított arra, hogy hatalmas szükség van a bevándorlókat segítő szolgáltatásokra, új lakhatási lehetőségekre, és munkahelyekre. A Keren Hayesod ekkor indította az Exodus nevű kampányát, mely során 1990 és 1992 között több, mint félmilliárd dollár gyűlt össze ezen szükségek biztosítására.

Az oslói békefolyamat 1993-ban olyan rendezvények megtartását is lehetővé tette a Keren Hayesod számára, melyekre azelőtt nem volt mód. Ilyen rendezvény volt például az 1994. évi Világkonferencia résztvevői számára rendezett jordániai körút, mely során Husszein királlyal is találkozhattak. Az ezt követő 1995-ös évben a Keren Hayesod egy marokkói küldetést támogatott. Az 1995. év egy tragédiával, Jitzak Rabin miniszterelnök meggyilkolásával zárult, mely világszerte nagy megdöbbenést keltett. Izrael állam megalapításának 50. évfordulójára, 1998-ban a kiemelkedő vezetők, illetve adományozók erőfeszítéseinek elismerésére a Keren Hayesod megalapította a Jakir Keren Hayesod díjat („Keren Hayesod Tiszteletdíj”). Ugyanebben az évben a Világkonferencia résztvevői meglátogatták a ciprusi internáló táborok maradványait, ahol Nagy-Britannia a független izraeli állam kikiáltása előtt Izraelbe utazni szándékozó zsidókat zárta. Mintegy 1 000 000 zsidó emigrált Izraelbe ebben az évtizedben, ebből 900 000 fő az egykori Szovjetunió területéről érkezett.

“A Keren Hayesod és mindenki, aki a szervezet irányításában, vagy támogatásában részt vett a kezdet kezdetétől fontos szerepet töltött be a zsidó nép modernkori történelmében, és méltán lehetnek részesei a most általunk tapasztalt megelégedettségnek, és büszkeségnek.”
Jitzak Shamir miniszterelnök, 1991