hu en
Adakozzon online

2000-2012

2000-2012

A Keren Hayesod a jeruzsálemi Scopus-hegyen 2000-ben megtartott pompás rendezvény keretében ünnepelte 80. születésnapját. Az évforduló emlékezetessé tétele érdekében a Keren Hayesod új díjat hozott létre, mely a Nadiv (nemesség, nagylelkűség) Díj nevet kapta. A terror hulláma a második intifáda keretében 2000-től 2004-ig tombolt, és óriási károkat okozott a gazdaságnak, mely sokak életében szociális válsághoz vezetett. Mindezt tovább tetézte a turizmus hanyatlása, és a high-tech lufi kipukkadása is. A problémák orvoslása érdekében a Keren Hayesod a már hagyományosan végzett tevékenységein – a beilleszkedés, és a diaszpóra cionista-zsidó szellemű oktatásának támogatása – felül széleskörű, minden társadalmi réteget érintő szociális projekteket indított, melyeket kiemelt fontosságúként kezelt. Így jött létre például a Keren Hayesod, valamint a Szochnut, a Cisco Systems Inc., és az Appleseeds Academy támogatásával a Net@ projekt, mely hátrányos helyzetű fiatalok számára biztosít számítástechnikai hálózatüzemeltető, és rendszer technikus szakképzést. A Keren Hayesod a Szochnut által a Terrorizmus Áldozatainak Megsegítésére Létrehozott Segélyalap egyik fő támogatója lett.

Ebben az évtizedben a Keren Hayesod jelentősen fokozta a nem zsidók körében folytatott tevékenységét is a Jechiel Eckstein rabbi által vezetett „Keresztények és zsidók nemzetközi közössége” (International Fellowship of Christians and Jews) szervezettel való együttműködés, továbbá egy új KH részleg az „Izrael Barátai” (Friends of Israel) megalapítása révén. A Keren Hayesod 90. évfordulójára, 2010-re a szervezet fő tevékenysége a hátrányos helyzetűek támogatására, és az izraeli szociális olló zárására összpontosult.

“Kétséges, hogy bármely hasonló szervezet, melyet más nemzetek polgárai hoztak létre, ennyire kreatív lett volna, és képes lett volna olyan egyedülálló szerepet betölteni a nemzeti megújulásban, mint a Keren Hayesod. Mindez pedig azért történhetett meg, mert a Keren Hayesodnak központi szerepe volt a nép egybegyűjtésében, és az erőforrások előteremtésében, és a semmiből valami lett.”
Simon Peresz, Izrael állam elnöke (2010)